Pituus | Saatavilla | |
---|---|---|
3,05 m | 405,65 m |
Jättiläistuijaa käytetään puurakentamisessa sen luontaisen lahonkestävyyden ja kauniin ulkonäön vuoksi. Koska jättiläistuijan runko on halkaisijaltaan useamman metrin, on lopullisissa tuotteissa myös tyypillisesti paljon värivaihtelua. Väri vaihtelee vaaleasta pinnasta punertavaan tai tumman ruskeaan sydänpuuhun. Tasaisen lopputuloksen saamiseksi on hyvä lajitella paneelit ennen asennusta sävyn mukaan eri pinoihin. Esimerkiksi vaaleat omaan pinoonsa ja tummat ja kirjavat omiin pinoihinsa. Asennusvaiheessa poimitaan paneeli vuorotellen kustakin pinosta siten, että kunkin sävyn kappaleet jakautuvat tasaisesti koko alueelle. Näin saavutetaan yhtenäisen ja tasaisen näköinen paneelipinta. Asennuksessa suositellaan käytettävän ruostumattomasta teräksestä tehtyjä kiinnikkeitä puun happamuuden vuoksi.
Jättiläistuija on pehmeää ja tästä syystä sitä on helppo muokata. Toisaalta, koska se on pehmeää voi se kolhiintua helposti. Sen takia tavaraa pitää käsitellä varovasti ennen asennusta. Puun tiheys vaihtelee paljon. Vaihtelua on myös samassa laudassa. Tämä tuo haasteita hiottaessa jättiläistuijaa ja saattaa näkyä karheutumisena höyläkoneen jäljessä. Samasta syystä kosteus voi vaihdella paljonkin samassa kappaleessa. Kosteuseläminen on kuitenkin pientä esimerkiksi kuuseen ja mäntyyn verrattuna. Tuotteen kuivauksen yhteydessä teemme KD käsittelyn kuivaamon lämpötilaa säätämällä. Tuotteen kosteus on 8-14%.
Aihio ja jalostus
Hankimme vain parasta mahdollista aihiota Kanadasta. Aihiot ovat kooltaan 6” x 6-12” (152 mm x 152 – 304 mm) halkaisemme ne höyläykseen sopiviin mittoihin itse. Tällä tavoin pystymme vaikuttamaan siihen, että tavara on radiaalisahattua. Aihio myös kuivataan Suomessa. Tavoitekosteus on 8-14%. Höyläämme paneelit ja laudelaudat Suomen RT-kortin mitoitusohjeita noudattaen. Tuotteen pituudet laskutamme jalkamitoista suoraan muutettuna sentin tarkkuudella. Yli 96% Jättiläistuija tuotteista on suorasyistä (radiaalisahattua). Pyrimme välttämään sekasyistä aihiota (tuote sisältää radiaali- ja vertikaalisahattua tavaraa). Aihion halkaisuvaiheessa pystymme vaikuttamaan paljon lopputuotteen syysuuntaan.
Kaikki jättiläistuija tuotteemme ovat valmistettu PEFC sertifioidusta puusta. Jättiläistuija on kotoisin Pohjois-Amerikasta ja voi kasvaa jopa 100m korkeaksi. Rungon halkaisija voi olla useita metrejä. Jättiläistuija voi elää reilusti yli 1000 vuotiaaksi, mutta rakennustavaraksi päätyvät jättiläistuijat ovat noin 300 – 700 vuotiaita. Kaikkein suurimpien ja vanhimpien puiden ydin on usein lahonnut. Jättiläsituijalla on hyvin erottuva ominaistuoksu, joka laimenee ajan myötä.
Huolimatta poikkeuksellisen pitkästä elinkaaresta ja yleisestä käytöstä ei jättiläistuija laajan levinneisyytensä vuoksi ole uhanalaisten puulajien listalla.
Sisätuotteiden varastointi
- Tuotteiden tulee antaa tasaantua tilassa, jonne ne ollaan asentamassa 1-2 viikkoa
- Tuotteet tulee varastoida vaakatasossa avaamattomissa paketeissa ja irti alustasta vähintään 30mm
- Varastoinnin aikana kosteus ei saa nousta käyttökohteen normaalia kosteustasoa korkeammaksi. Lämpötilan pitää olla ulkolämpötilaa korkeampi.
Huomioitavaa on, että mahdolliset märkätyöt nostavat tilan kosteutta merkittävästi. Jos samassa tilassa säilytetään tuotteita, tulevat ne turpoamaan. Puolestaan rakennuslämmitin kuivaa ilmaa ja kutistaa tuotetta. Nopea ilmankosteuden lasku voi aiheuttaa halkeilua puussa. Jos paketit ovat olleet tiiviissä nipussa, huomioitavaa on, että nipun keskimmäiset ja uloimmaiset paketit ovat kosteudeltaan eri tilassa.
Jättiläistuija on pehmeää, joten voi se kolhiintua helposti. Sen takia tavaraa pitää käsitellä varovasti ennen asennusta.
Jättiläistuija tuotteen asennuksessa huomioitavaa
Tasaisen lopputuloksen saamiseksi on hyvä lajitella paneelit ennen asennusta sävyn mukaan eri pinoihin. Esimerkiksi vaaleat omaan pinoonsa ja tummat ja kirjavat omiin pinoihinsa. Asennusvaiheessa poimitaan paneeli vuorotellen kustakin pinosta siten, että kunkin sävyn kappaleet jakautuvat tasaisesti koko alueelle. Näin saavutetaan yhtenäisen ja tasaisen näköinen paneelipinta. Asennuksessa suositellaan käytettävän ruostumattomasta teräksestä tehtyjä kiinnikkeitä puun happamuuden vuoksi.
Puun tiheys vaihtelee paljon. Vaihtelua on myös samassa laudassa. Tämä tuo haasteita hiottaessa jättiläistuijaa ja saattaa näkyä karheutumisena höyläkoneen jäljessä. Samasta syystä kosteus voi vaihdella paljonkin samassa kappaleessa. Kosteuseläminen on kuitenkin pientä esimerkiksi kuuseen ja mäntyyn verrattuna. Tuotteen kuivauksen yhteydessä teemme KD käsittelyn kuivaamon lämpötilaa säätämällä. Tuotteen kosteus on 8-14%.
Saunan lauteiden asennus
Saunan lauteisiin on laaja valikoima eri puulajeja. Lauteet jätetään yleensä puun värisiksi, joten puulajin valinnalla vaikutetaan lopulliseen ulkoasuun. Tummat puut ovat lämpökäsiteltyjä ja vaaleat puut käsittelemättömiä. Puun sävyyn vaikuttavat uv-valo, kosteus ja lämpötilan vaihtelut. Ajan myötä tumma lämpöpuu vaalenee ja vaalea puu tummuu. Lauteet käsitellään aina ennen käyttöä joko parafiiniöljyllä tai saunavahalla. Käsittely vaikuttaa lopulliseen sävyyn. Saunan lisäksi lautoja voidaan käyttää monipuolisesti niin kalusteissa kuin muissakin kohteissa. Laudat tulee aina käsitellä joko sisä- tai ulkokäyttöön suunnitellulla tuotteella. Käsittely viimeistelee pinnan ja suojaa puuta.
- Suunnittele asennussuunta ja mahdollisten saumojen paikat
- Käytä kohteeseen sopivia kiinnikkeitä
- Lauteet ruuvataan aina alapuolelta
- Lajittele kappaleet sävyn tai oksaisuuden mukaan niin että ne jakautuvat pinnalle tasaisesti
- Tarvittaessa käänny ammattiasentajan puoleen Lauteiden asennuksessa huomioitavaa on, että lautojen väliin on jäätävä riittävä rako, jotta kuivuminen onnistuu kunnolla ja lauteet on helppo puhdistaa. Laudat asennetaan parempi puoli ylöspäin. Kiinnitys on suositeltavaa tehdä ruostumattomilla ruuveilla.
Esiporaus kiinnityskohdille on suositeltavaa halkeilun välttämiseksi. Varmista että lauteilla on riittävä tuki, lauteita ei saa asentaa pelkän paneelin varaan. Laudat on hyvä lajitella ennen asennusta sävyn tai oksaisuuden perusteella. Lajittelun jälkeen asennuksen yhteydessä kappaleet on helppo jakaa pinnalle tasaisesti joko sävyn tai oksaisuuden mukaan.
Käsittely
Lauteiden käsittelyyn suositellaan parafiiniöljyä. Vaihtoehtoisesti käsittelyyn voi käyttää saunavahaa. Öljykäsittely tulee toistaa 1-5 kertaa vuodessa, saunan käyttömäärästä riippuen. Lauteet tulee aina käsitellä ennen ensimmäistä käyttökertaa ja öljykäsittely tulee toistaa aina saunan pesun yhteydessä. Käsittele aina yksi lauta koko pituudelta, jotta ei synny rajoja. Noudata käsittelyaineen valmistajan ohjeita.
Käytön aikainen hoito
Saunassa laudeliinojen käyttö on suositeltavaa lauteiden suojaamiseksi. Varmista kuitenkin, ettei laudeliina värjää laudetta. Saunasta poistuttaessa ei laudeliinaa saa jättää lauteille kuivumaan sillä se voi jättää lauteeseen kosteudesta johtuvan tumman jäljen. Saunaan jätetty tekstiili on myös paloturvallisuusriski. Riittävä puhdistus pitää pinnat kunnossa ja kauniina myös muualla kuin saunassa. Pintakäsittelyn huoltoväli riippuu tuotteesta ja asennuspaikasta. Huolla pinta ajoissa, jotta puu ei pääse vaurioitumaan suojaavan pintakäsittelyn puuttuessa. Saunan tulee olla päällä vähintään 30min käytön jälkeen, jotta puurakenteet kuivuvat.
Jättiläistuijan käsittely
Parafiini- tai jokin muu öljykäsittely suojaa puuta likaantumiselta ja helpottaa sen puhtaanapitoa. Öljykäsittely syventää aina puun omaa sävyä. Jotta lopullisen sävyn näkee, voi käsittelyä kokeilla ensin esim. mallipalaan. Jättiläistuijaa ei tarvitse erikseen käsitellä homehtumista ja lahoamista vastaan. Puussa on luontaisia kemikaaleja jotka torjuvat hyönteisiä, lahottaja- ja homesieniä. Puun palonkesto on hyvä ja se palaa huonosti.
Jättiläistuijan huolto ja hoito
Jättiläistuija lauteet tulee puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Pesun jälkeen tulee huolehtia, että puu pääsee kuivumaan hyvin. Kloori käsittelyä tai painepesua ei suositella.
Saunan pesu
Sauna pysyy hyvin puhtaana, kun käyt suihkussa ennen löylyyn menoa ja käytät laudeliinaa. Pidä kiuasta hetken päällä saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu hyvin. Jos saunan tuulettaminen on mahdollista, se on hyvä tehdä joka kerran saunomisen jälkeen. Kun imuroit muitakin kodin tiloja, imuroi samalla myös saunatilan lattiat.
Perusteellinen saunan puhdistus
Perusteellisempaa puhdistusta tarvitaan kerran pari vuodessa. Puhdistus hoituu seuraavien ohjeiden avulla:
Pese sauna sen ollessa kylmä, jotta pesuaineet eivät kuivu pinnoille liian nopeasti.
Imuroi tai poista lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat pitkävartisella harjalla tai lastalla. Harjaa myös katto ja seinät.
Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi.
Pestessäsi puuta harjaa puiden syiden suuntaisesti. Käytä esimerkiksi pehmeää juuriharjaa. Kastele ja pese seinät ylhäältä alaspäin.
Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.
Tuuleta tilat raikkaaksi.
Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa pieni hetki päällä, jotta sauna kuivuu.
Saunan lauteet valmistetaan perinteisesti puusta. Se on usein lauteeksi ylivertainen materiaali kestävyytensä, lämmönjohtavuutensa sekä ulkonäkönsä takia. Vaikka puu on sangen luja materiaali, märkätilojen puutuotteet kuten laudelaudat vaativat aina pintakäsittelyä kestääkseen käyttöä. Saunan olosuhteissa kaikki sisustusmateriaalit ovat lähtökohtaisesti kovilla, koska kosteustaso ja lämpötila vaihtelevat sekä nopeasti että huomattavan paljon. Esimerkiksi parafiiniöljykäsittely auttaa laudelautoja sietämään lämpö- ja kosteusvaihtelua pa - remmin, jolloin tuotteiden käyttöikä pitenee merkittävästi. Laudemateriaalia valitessa tulisi kiinnittää huomiota ulkonäön lisäksi kunkin puulajin ominaisuuksiin. Esimerkiksi haapa ja leppä tuntuvat laudemateriaalina usein miellyttäviltä, sillä ne johtavat lämpöä hitaasti ja pysyvät siksi viileämpinä kuumissakin saunalämpötiloissa. Puu on vivahteikas luonnonmateriaali, jokainen laudelauta on yksilöllinen ja muuntuu ajan vaikutuksesta. Näin ollen puu on erinomainen valinta saunan visuaalisesti lämpimäksi tunnelmanluojaksi. Laudelautojen väritys jää rakentajan päätettäväksi. Saunassa suosittuja sävyjä ovat puun omat luonnolliset sävyt tummanruskeasta lämpökäsitellystä aina lähes valkoiseen haapaan. Erilaisilla pintakäsittelyillä voi muokata tai syventää lauteiden väriä. Saunan sisustuksesta voidaan luoda täysin ainutlaatuinen ja käyttäjän makuun sopiva.
Lauteiden suunnittelu
- Valitse puulaji/puulajit joita käytetään
- Kuinka leveät laudat halutaan
- Missä suunnassa laudat asennetaan
- Millainen kiuas saunaan tulee ja missä se sijaitsee
Lauteissa voidaan käyttää useampaa eri leveyttä ja useampaa kuin yhtä puulajia. Hallittua lopputulosta varten tulee myös huomioida seinän paneelin väri, leveys ja profiili.
Huomioitavaa: jatkuvalämmitteisiin saunoihin ei sovellu lämpökäsitelty haapa. Lämpökäsitelty tervaleppä soveltuu myös jatkuvalämmitteisiin saunoihin ja sillä on samankaltainen sävy kuin lämpökäsitellyllä haavalla. Lämpökäsitellyn radiata männyn tuoksu voi olla juuri asennettuna niin voimakas, ettei saunominen heti ole mukavaa. Tuulettamalla tilaa hyvin, tuoksu laimenee.
Jättiläistuija rakennus- ja sisustusmateriaalina
Rakennus- ja sisustusmateriaalina jättiläistuijaa suositaan muun muassa sen ainutlaatuisen ulkonäön ja hyvän kosteudensietokyvyn takia. Se on ihanteellinen valinta esimerkiksi saunan panelointiin tai lauteisiin.
Koska jättiläistuijan runko on halkaisijaltaan useamman metrin, on lopullisissa tuotteissa myös tyypillisesti paljon värivaihtelua. Jättiläistuijan pintapuu on punertavaa, kun taas sydänpuu on tummanruskeaa. Tämä luontainen värivaihtelu luo upean, eloisan pinnan esimerkiksi sisäseiniin ja -kattoihin. Asennuksessa paneelit kannattaa lajitella siten, että erisävyiset kappaleet jakautuvat koko alueelle tasaisesti. Näin lopputulos näyttää sopusointuiselta.
Parasta mitä saunaan voit valita!
Jättiläistuijan eli punaseetrin luontainen värivaihtelu luo upean elävän pinnan niin sisäseiniin kuin -kattoihin. Hyvän kosteudenkestonsa ja pienen kosteuselämisen vuoksi jättiläistuija on ihanteellinen materiaali saunan panelointiin ja lauteisiin.
Hankimme vain parasta mahdollista aihiota Kanadasta. Aihiot ovat kooltaan 6” x 6-12” (152 mm x 152 – 304 mm) halkaisemme ne höyläykseen sopiviin mittoihin itse. Tällä tavoin pystymme vaikuttamaan siihen, että tavara on radiaalisahattua. Aihio myös kuivataan Suomessa. Tavoitekosteus on 8-14%.
Höyläämme paneelit ja laudelaudat Suomen RT-kortin mitoitusohjeita noudattaen ja kaikissa jättiläistuijapaneeleissa on piilonaulauspontti. Tuotteen pituudet laskutamme jalkamitoista suoraan muutettuna sentin tarkkuudella. Yli 96% Jättiläistuija tuotteista on suorasyistä (radiaalisahattua). Pyrimme välttämään sekasyistä aihiota (tuote sisältää radiaali- ja vertikaalisahattua tavaraa). Aihion halkaisuvaiheessa pystymme vaikuttamaan paljon lopputuotteen syysuuntaan.
Lauta.fi toimittaa tuotteiden mallipaloja niin kuluttaja-asiakkaille kuin ammattilaisillekin, kuten arkkitehdeille, sisustusarkkitehdeille ja -suunnittelijoille, rakennusalan ammattilaisille sekä sisäänostajille.
Mikäli olet kiinnostunut tilaamaan yhden tai useamman mallipalan, ota yhteyttä Lauta.fi:n myyntiin sähköpostitse lauta@lauta.fi tai puhelimitse 03 3123 6000 (Arkisin 8-16).
"Näkyvien pintojen puutuotteet - Tuotekatalogi ja valintaopas 2023" sisältää runsaasti hyödyllistä tietoa muun muassa eri puulajien ulkonäöstä, ominaisuuksista ja soveltuvuudesta eri käyttökohteisiin. Voit tilata painetun kopion Lauta.fi:n myynnistä lauta@lauta.fi tai ladata veloituksetta digiversion osoitteesta lauta.fi/esite.
Huomioithan että toimitamme tuotteet täysin paketein. Pakkauskoon näet tuotesivulla oikeasta yläreunasta saldotietojen alta.
Tuotenumero | 4246 |
Tuotenimi | JÄTTILÄISTUIJA 15 x 95 SH A |
Toimitus | Tuote poistuu valikoimasta |
Toimitusaika | huomenna, kun tuotetta varastossa |
Tuoteperhe | Tuuli Sauna |
Puulaji | Jättiläistuija |
Vahvuus (mm) | 15 |
Leveys (mm) | 95 |
Paino (kg/myyntiyksikkö) | 0,5273 |
Neliömenekki (m/m²) | 10,00 |
Hiilijalanjälki (CO2e kg/jm) | 0,06 |
Hiilikädenjälki (CO2e kg/jm) | -1,08 |